
چرا دلار ارزان شد؟ امروز 24 فروردین 1404، شاهد کاهش تاریخی قیمت دلار در بازار آزاد بودیم؛ اتفاقی بیسابقه که بسیاری از افراد را نسبت به شیوه قیمتگذاری دلار، مشکوک کرده است. با ما همراه شوید تا به این سوال پاسخ دهیم.
سال 1403، یکی از پر فراز و نشیبترین سالها بعد از پیروز انقلاب اسلامی بوده است. اتفاقات بسیار تلخ و شیرین، از شهادت آیتالله رییسی و همراهانش، ترور و شهادت اسماعیل هنیه در تهران، عملیات وعده صادق، حمله (ناکام) اسرائیل به ایران و همچنین پیروی مسعود پزشکیان در انتخابات، تنها بخشی از حوادثی بودند که همگی پشت سر گذراندیم.
اما یکی از مواردی که بیش از هر چیز دیگری مورد توجه قرار گرفت، افزایش بیسابقه قیمت دلار طی 6 ماه اول فعالیت دولت چهاردهم بود؛ موضوعی که بهنوعی یک رکورد به حساب میآمد. مردم هیچگاه تصورش را هم نمیکردند که روزی قیمت دلار به 100 هزار تومان برسد و این مسئله، فقط در حد یک آینده دستنیافتنی ترسناک بود؛ اما در نهایت این اتفاق افتاد و شاهد رسیدن قیمت به کانال 110 هزار تومان نیز بودیم.
اما چه شد که دلار ارزان شد؟ آیا مذاکرات 23 فروردین 1404 عراقچی و ترامپ در مسقط، تنها دلیل اصلی بودند؟
علت افزایش قیمت دلار در زمستان 1403
همزمان با بیکفایتیهای مسئولین و عدم توانایی در مدیریت کشور که مصداقهای آن بسیار زیاد است (مانند قطعی برق گسترده در فصل زمستان برای اولین بار!)، رییس جمهوری آمریکا نیز از تمایل خود برای مذاکره با ایران خبر داد.
ترامپ از زمستان سال گذشته اعلام کرد که مایل است مشکلات ایران را از طریق مذاکره حل کند و نه حل نظامی. توییتهای یکی پس از دیگری ترامپ در کنار اصرار و پافشاری مسئولین داخلی از جمله مسعود پزشکیان و انتشار اخبار بسیار منفی در مورد تبعات مذاکره، رهبر انقلاب را بر آن داشت تا زمستان 1403، رسما اعلام کند که جمهوری اسلامی با آمریکا مذاکره نخواهد کرد. ترامپ همواره گفته بود که خواستار برچیده شدن کامل برنامه هستهای ایران است و رهبر انقلاب نیز این مسئله را به صورت کامل رد کرد.
به دنبال اعلام این خبر در تاریخ 19 بهمن 1403، رشد قیمت دلار به صورت روزانه و بهشکلی باورنکردنی آغاز شد؛ تا جایی که دوازدهم اسفند، وزیر وقت اقتصاد یعنی عبدالناصر همتی به خاطر عدم توانایی در مدیریت اقتصادی کشور، استیضاح شد (فراموش نکنیم که همتی سال 1400 در انتخابات، بیش از 2.4 میلیون رای آورد و نتوانست حتی 6 ماه اقتصاد را نگه دارد!!!!!).
حالا افزایش قیمت دلار، دو مقصر اصلی داشت:
- امیرحسین ثابتی؛ نماینده تهران!
- رهبر انقلاب
موضع امیرحسین ثابتی که مشخص بود: دولت با افزایش قیمت دلار، به دنبال رفع کسری بودجه از طریق فروش ارز و طلا بود و این وسط فقط به مردم کمبرخوردار فشار میآمد.
موضع رهبر نیز مشخص بود: “همین شخص، مذاکره تمامشدهیِ کاملشدهیِ امضاشده را پاره کرد؛ با این آدم چطور میشود مذاکره کرد؟”
این حرف به نظر کاملا منطقی است …
پس چرا دلار گران شد؟
پیش از آنکه بگوییم چرا دلار ارزان شد، باید در مورد علت گران شدن آن صحبت کنیم.
نرخ دلار در کشور، دستوری بوده و توسط خود دولت با اهداف مختلفی که مهمترین آنها رفع کسری بودجه است، بالا یا پایین میرود (بهتر است بگوییم میشود). حسن روحانی نیز در دوران سیاه فعالیت خود، این مسئله را بهوضوح اعلام کرد:
در این بین، بیکفایتی دولت فعلی که در واقع ترکیبی از دولت حسن روحانی است، بر هیچ کسی پوشیده نیست. یکی از اصلیترین رویکردهای این دولت (که در زمان حسن روحانی نیز بهوضوح وجود داشت)، مقابله بسیاری از افراد داخلی با حرف رهبر انقلاب است.
رهبر در موارد مختلفی، با دلایل بسیار مشخص، علت مخالفت خود برای مذاکرات را اعلام کرده بودند. با این حال، بسیاری از مسئولین در بدنه دولت، همواره به دنبال راهی برای مذاکره کردن با آمریکا بوده و اصطلاحا تمام تخممرغهای خود را در این سبد قرار دادند و راهی جز مذاکره با آمریکا را راه حل نمیدانند.
پس مخالفت برخی از دولتمردان با رهبری و نظراتش، یک امر انکارنشدنی است.
در این بین، بسیاری از افراد نیز دائما پشت رهبری قایم شده و برای انجام کارهای مختلف، از او مایه میگذارند و در این بین، هر طور دلشان بخواهد، در هر سطحی از مسئولیت، به رهبری دروغ هم میبنند.
یکی از همین افراد، مسعود پزشکیان است که در مجلس گفت «نظر من، مذاکره بود که رهبری با آن مخالفت کرد، ما هم گفتیم باشه» به علاوه اینکه او در چندین مورد تابلو نیز دروغهای واضحی را به رهبری میچسباند؛ مانند ادعای نظر مستقیم رهبری برای انتخاب خانم مالجوارد. ایشان این مسئله را در برنامه برمودا رد کرد:
اینکه چرا کسی حرفی نمیزند و … را در مقالهای جداگانه البته بیان میکنیم.
اما:
از زمان مخالفت رهبر با مذاکرات، دلار به صورت روزانه (بعضا تا 2 یا 3 هزار تومان) گران شد تا به وضع فعلی رسید.
چرا دلار ارزان شد؟
بالاخره هر داستانی باید یک مقصر داشته باشد؟ چه کسی بهتر از رهبری؟ متاسفانه غربگراهای زیادی در جمهوری اسلامی هستند که با رهبری مخالف هستند و از هر فرصتی برای تضعیف ایشان نیز اعمال میکنند.
در این بین، ترامپ و آمریکا (و بهتر است بگوییم نظام سلطه)، شدیدا خواستار توافق با جمهوری اسلامی ایران است و این مسئله، به امسال و پارسال محدود نمیشود. ویدیوی زیر، گواهی بر درخواستهای مکرر آمریکا برای مذاکره با ایران حتی در دهه 70 شمسی (سال 1374) است:
پیش از شروع مذاکرات، تقریبا برای تمام کارشناسان مسجل بود که شاهد کاهش قیمت دلار بعد از مذاکرات مسقط در عمان خواهیم بود، از جمله این مورد:
حالا روز یکشنبه، قیمت دلار بیش از 20 هزار تومان کاهش پیدا کرده است! چرا؟
چون دولت در ابتدا پالس میداده که اقتصاد به دلار مربوط است؛ مذاکره نکنیم معیشت مردم به خطر میافتد.
حالا دولت (و مردان حاضر در دولت در سایه) قیمت دلار را کاهش داده تا بگوید که با مذاکرات، مشکلات اقتصاد حل میشود. نمونه؟ ایناها؛ 20 هزار تومان یهروزه ارزان شد!
در حقیقت، مردم اصلا نمیدانند که قیمت دلار چگونه و توسط چه کسی کاهش یا افزایش پیدا میکند؛ به همین دلیل، خیلی راحت میتوان این مسئله را به اقتصاد گره زد!
سوال ما از مسئولین و طرفداران مذاکره:
مگر حسن روحانی 8 سال یک مملکتی را به خاطر برجام و مذاکرهای که اتفاقا انجام شد و منجر به تعهداتی مانند ریختن سیمان و بتن در صنایع هستهای شد، علاف نکرد؟
مشکلات حل شد؟ دلار ارزان شد؟ اقتصاد درست شد؟ مگر امضای کِری، تضمین نبود؟
دولت پزشکیان، چه دست برتری نسبت به حسن روحانی دارد؟ آن موقع که رهبری برای اینکه نشان دهد پشت دولتی که با انتخاب مردم سر کار آمده، هست و علیرغم تاکیدهای بسیاررررررررررر فراوان در مورد احتیاط و عدم تمایل به مذاکره با آمریکا، باز هم رضایت داد؛ پس چرا مشکلات حل نشد؟ حالا که رهبری علنا میگوید مخالف مذاکره هستیم.
اصلا مگر تا حالا مذاکره غیر مستقیم وجود نداشته که اینهمه در رسانهها به آن پرداخته میشود؟
اینها سوالاتی هست که هیچ پاسخی برای آن وجود ندارد و همچنان، بسیاری از افراد بدون اطلاع در مورد اینکه چرا دلار ارزان شد، همهچیز را به مذاکره با آمریکا گره میزنند.
برنامه دولت بعد از کاهش قیمت دلار؟ هیچی!
حالا که دلار ارزان شده، تا به امروز، دولت چه برنامهای را حل مشکلات اقتصادی ارائه کرده است؟ تقریبا هیچی!
حسن روحانی در تمام مراحل مذاکرات، میگفت که فروش نفت ما را باز کنید، تحریمهای نفتی را بردارید تا بتوانیم نفت بفروشیم. نفت بفروشیم، پول داخل کشور میآید، پولهای دیگر بلوکهشده سرازیر میشود، آنوقت میتوان ریختوپاش کرد!
خب برای اقتصاد باید چه کار کرد؟ دولت پزشیکان، هیچ برنامهای برای این کار ندارد.
آینده چه می شود؟
بدتر و بدتر! درست دلار ارزان شد، ولی نباید سادهلوحانه به امروز نگاه کرد. چیزی که ما میبینیم و داستانی که این دولت درست کرده، باز هم همان برجام و بلکه بدتر از آن خواهد بود.
باز هم دولت، همهچیز را به مذاکره خواهد چسباند و تا حرف بزنیم، میگویند “میخواهیم مثل کره شمالی شویم؟”
طبق برآود کارشناسان، قیمت واقعی دلار، در کانال نزدیک به 75 هزار تومان است؛ چیزی که دلار باید قیمتگذاری شود.
حالا با انجام دور دوم مذاکرات در هفته آینده، منتظر باشید تا قیمت دلار باز هم کاهش پیدا کند …