گردشگریویژه

دریاچه سوتشيميلكو : آخرین زیستگاه ماهی های آکسولوتل

دریاچه سوتشيميلكو (Lake Xochimilco)، باقی‌مانده‌ی یکی از دریاچه‌های باستانی در جنوب شهر مکزیکوسیتی است که به‌عنوان آخرین زیستگاه آکسولوتل‌ها شناخته می‌شود. اما چرا این دریاچه تا این اندازه اهمیت دارد؟ با رنگ همراه شوید تا شما را با این دریاچه مهم، بیشتر آشنا کنیم.

این دریاچه که در دره‌ی مکزیک قرار دارد، بخشی از یک سیستم دریاچه‌ای تاریخی بوده که شامل دریاچه‌های تکسکوکو، زومپانگو، ژالتوکان و چالکو می‌شده است. به دنبال انقراض بسیاری از گونه‌های جانوری، حالا این دریاچه به‌عنوان آخرین زیستگاه آکسولوتل‌ها که نوعی ماهی با دست و پا هستند، اهمیت زیست‌محیطی فراوانی پیدا کرده و بسیاری از مردم را در این مورد کنجکاو کرده است. در بخش گردشگری رنگ فردا، نگاهی دقیق‌تر به این دریاچه کوچک داریم.

تاریخچه دریاچه سوتشيميلكو

سوتشيميلكو در دوران گذشته، بخشی از دریاچه‌ی بزرگ‌تر تکسکوکو بوده که در دوران آخرین عصر یخبندان شکل گرفته است. حدود 12000 تا 6000 سال پیش، با گرم‌شدن آب‌وهوا در مرکز مکزیک، آب‌های ذوب‌شده‌ی برف که پیش‌تر دریاچه‌ی تکسکوکو را تغذیه می‌کردند، به‌شدت کاهش یافت و سطح آب دریاچه به‌تدریج چندین صد فوت کاهش یافت پس از آن حدود 2000 سال پیش، این دریاچه به خلیجی در جنوب تکسکوکو تبدیل شد؛ سپس در قرن ۱۳ یا ۱۴، آزتک‌ها با ساختن سدهای بزرگ، دریاچه‌ی جدیدی را ایجاد کردند.

این دریاچه را می‌توان خانه‌ی بسیاری از فرهنگ‌های مربوط به آمریکای میانه در نظر گرفت؛ از جمله تئوتیهواکان‌ها، تولتک‌ها و آزتک‌ها. به‌دلیل آب‌های کم‌عمق و چشمه‌های آب شیرین که در کناره‌های جنوبی دریاچه قرار داشتند، دریاچه سوتشيميلكو مرکز کشاورزی چینامپا در قرون پیش از کلمب بوده است. این منطقه به‌عنوان هدفی برای گسترش فعالیت‌ها و مرزهای آزتک‌ها بوده که کنترل دریاچه را در یک سلسله کمپین‌ها، از حدود سال ۱۴۳۲ تا ۱۴۴۰، در زمان حکومت هویی تلاتوانی آزتک، ایتزکواتل، به دست آوردند.

دریاچه سوتشيميلكو

پس از فتح امپراتوری آزتک توسط اسپانیایی‌ها در سال ۱۵۲۱، تخریب سدها و دروازه‌های آب توسط آنها در دهه‌ی ۱۵۲۰، جمعیت بومی در این منطقه کاهش پیدا کرده و بسیاری از باغ‌ها و درختان آن نیز از بین رفتند.

امروزه، پنج دریاچه در دره‌ی مکزیک تقریباً ناپدید شده‌اند و تنها برخی از کانال‌های دریاچه سوتشيميلكو از دریاچه‌ی اصلی باقی مانده‌اند. در حال حاضر، یک پارک بزرگ در این منطقه احداث شده است که می‌توان آن را یکی از بزرگ‌ترین پارک های شهر مکزیکوسیتی پس از چاپولتپک در نظر گرفت. در اینجا همچنین بازارهای گل و گیاه مختلفی به پا شده تا علاقه‌مندان امکان تهیه محصولات خاص را داشته باشند.

اهمیت زیستی دریاچه سوتشيميلكو

آکسولوتل که به آن سمندر مکزیکی نیز می‌گویند، یکی از مهم‌ترین گونه‌ها در بین ماهی‌هاست که دست و پا دارد. بنا بر اطلاعات موجود، دریاچه سوتشیمیلکو، آخرین زیستگاه این موجودات بوده و در هیچ جای دیگری از دنیا نمی‌توان آنها را پیدا کرد.

همین مسئله نیز باعث شده تا توجه مسئولان دولتی و محلی به این منطقه، به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده و آن را جزوی از میراث یونسکو نیز در نظر بگیرند.

آکسولوتل
آکسولوتل

از گوگل دودل تا حضور در فیلم ها

بیستم می 2023، گوگل لوگوی مربوط به صفحه موتور جستجو خود را به افتخار این دریاچه تغییر داده و باعث شهرت بیش از پیش این منطقه شد. در این گوگل دودل ویژه، کاربران این امکان را داشتند که با کلیک بر روی آکسولوتل ها، از آنها عکس بگیرند. برای پیروز شدن در بازی، این افراد باید طی مدت معینی که برای بازی در نظر گرفته شده بود، 5 نوع مختلف از این ماهی‌ها را پیدا کنند.

دریاچه سوتشيميلكو در برخی از فیلم‌ها نیز حضور داشته که معروف‌ترین آنها، «شعله‌ی مکزیک» (Flame of Mexico) در سال محصول سال 1932 بوده است. این دریاچه با طبیعت زیبا و بخش‌های رنگارنگش، پس‌زمینه‌ای جذاب برای صحنه‌های فیلم ارائه می‌دهد و به همین دلیل، مکانی محبوب برای فیلمسازان به حساب می‌آید.

محمد قاسمی

امید به آینده، پررنگ‌ترین چیزیه که زندگی رو جذاب می‌کنه. من به آینده بسیار امیدوارم و می‌خوام «رنگ فردا» رو در قالب قلمم، به تصویر بکشم. رنگ فردا، قطعا جذاب‌تر از همیشه خواهد بود ...

نوشته‌های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا

Adblock رو غیر فعال کنید

متاسفیم، لطفا افزونه‌ها و نرم‌افزارهای مسدودکننده تبلیغات خود را غیر فعال کنید یا سایت ما را در لیست سفید قرار بدین :(