مزرعه نوزاد انسان که در سال 2023 معرفی شد، یک ایده مفهومی از دانشی خطرناک و در عین حال بسیار نگرانکننده بود که به عنوان اولین مرکز رحم مصنوعی جهان شناخته میشد. به نظر میرسد شرکت Ectolife در حال مطالعه بر روی این پروژه بوده و میخواهد آن را به ثمر بنشاند. اما داستان مزرعه کاشت نوزاد انسان چیست و چرا باعث نگران بسیاری از افراد از جمله جامعه پزشکی شده است؟
برای پاسخ دادن به سوالات بالا، شاید نباشد که ابتدا در مورد رحم مصنوعی و شیوه عملکرد آن صحبت کنیم؛ سپس به شما خواهیم گفت که Ectolife چیست و چه خوابی برای بشر دیده است.
رحم مصنوعی چیست و چگونه کار می کند؟
رحم مصنوعی، دستگاهی است که میتواند جنین را خارج از بدن مادر رشد دهد و به تکامل برساند. این تکنولوژی میتواند برای کمک به زوج های نابارور، نجات نوزادان نارس، انجام جراحی جنینی و حتی ایجاد انسان های مصنوعی استفاده شود. هرچند، صرفا این مسائل مطرح نبوده و بسیاری از مردم در مورد موارد اخلاقی و اجتماعی این موضوع هم نگرانیهای مختلفی دارند که نمیتوان بسیار ساده از کنار آنها عبور کرد.
بر اساس اطلاعات موجود، مزرعه نوزاد انسان که در آن از رحم مصنوعی به عنوان مبنا استفاده میشود، زاده ذهن فردی به نام Hashem Al-Ghaili بوده و شامل چندین بخش میشود که هر یک نقش خاصی را ایفا میکنند؛ از جمله:
- جفت کننده: این بخش به اتصال جنین به دستگاه کمک کرده و نقشی مشابه پلاسنتا را دارد. این بخش اکسیژن، مواد مغذی، هورمون ها، آنتی بادی ها و عوامل رشد را به جنین ارسال کرده و مواد زائد را از جنین خارج میکند.
- کیسه رشد: این بخش مشابه یک کیسه شفاف است که جنین را درون خود نگه داشته و نقشی مشابه کیسه آمنیوتیک را ایفا میکند. کیسه رشد با یک مایع شبیه به آمنیوتیک پر شده تا از جنین محافظت کرده و شرایط مناسب دما، رطوبت، فشار و نور را برای رشد جنین فراهم میکند.
- سیستم هوش مصنوعی: این بخش به کنترل و نظارت بر عملکرد دستگاه کمک کرده و اطلاعات مربوط به وضعیت جنین را ثبت و تحلیل میکند. قسمت هوش مصنوعی همچنین امکان ارتباط با والدین را از طریق یک اپلیکیشن فراهم میکند که میتوانند وضعیت جنین را به صورت زنده مشاهده کنند.
چه کسانی می توانند از رحم مصنوعی استفاده کنند؟
بر اساس گزارشهای موجود، زوج های نابارور که به دلایل مختلف نمیتوانند به طور طبیعی باردار شوند یا بارداری را به پایان برسانند، میتوانند از روشهای مختلف نازایی مانند تلقیح مصنوعی، لقاح مجازی، اهدای تخمدان یا اسپرم و یا حتی کلونسازی استفاده کرده و سپس جنین خود را به رحم مصنوعی منتقل کنند و به تکامل برسانند. این روش به آنها امکان میدهد که والدین بیولوژیک فرزند خود باشند و همچنین از مشکلات مربوط به بارداری و زایمان اجتناب کنند.
دیگر گروهی که امکان استفاده از مزرعه انسان ها دارند، نوزادان نارس هستند. این گروه شامل افرادی است که قبل از هفته 28 بارداری به دنیا آمدهاند و به دلیل نارس اندامهای حیاتی خود با خطر مرگ یا معلولیت روبرو خواهند بود. سازندگان رحم مصنوعی همچنین میگویند برای نوزادانی که به هر دلیلی، پیش از عمل نیاز به جراحی دارند، میتوان از رحم مصنوعی به عنوان یک محیط امن و کنترلشده برای انجام جراحی استفاده کرد تا از خطرات مربوط به جراحی درون رحمی مانند عفونت، خونریزی، آسیب به پلاسنتا یا کیسه آمنیوتیک و زایمان زودرس جلوگیری شود.
ماجرای مزرعه نوزاد انسان چیست؟
مزرعه کاشت نوزاد انسان ها که در آن از رحم مصنوعی اکتولایف استفاده میشود، موضوعی است که سال گذشته حسابی سروصدا به پا کرد. در ویدیوی منتشرشده که یک کانسپت یا طرح مفهومی بود، ما شاهد تعداد زیادی دستگاه رحم مصنوعی در کنار یکدیگر بودیم که داخل آنها، نوزادان در حال پرورش بودند.
در این مزرعهها، بشر خیلی راحت قادر به پرورش و به وجود آوردن انسانها در مقیاس بالا بدون دخالت مادر است. چنین سیستمی هرچقدر هم که پیشرفته باشد، تضاد کاملی با سیستم خلقت و آفرینش دارد.
رحم مصنوعی و مزرعه کاشت نوزاد : یک کابوس اخلاقی و نگران کننده
مزرعه انسان ها و رحم مصنوعی شرکت اکتولایف با وجود مزایایی که به گفته سازندگان آن دارد، به هیچوجه نمیتواند جایگزین رحم طبیعی و رابطه مادر و فرزند شود. این تکنولوژی همچنین چالشهای فراوانی را به وجود آورده که باعث نگرانی مردم و جامعه پزشکی شده است.
موافقان این طرح بر این باور هستند که رحم مصنوعی و استفاده از آن در مزرعه تولید نوزاد آدم، یک تکنولوژی مفید و پیشرفته است که میتواند به حل مشکلات باروری، نجات نوزادان نارس، بهبود سلامت جنین و والدین، افزایش کیفیت زندگی و انسانیت کمک کند. طرفداران این نظریه معتقدند که رحم مصنوعی را نباید به عنوان یک تهدید برای رحم طبیعی یا رابطه مادر و فرزند دیده شود، بلکه به عنوان یک گزینه انتخابی و مکمل برای آنها مورد قبول قرار گیرد.
در آن سو، مخالفان مزرعه کاشت نوزاد انسان شرکت اکتولایف میگویند که رحم مصنوعی یک تکنولوژی خطرناک و غیر طبیعی است که میتواند به نابودی رحم طبیعی، از بین بردن رابطه مادر و فرزند، ایجاد ناهمخوانی اجتماعی، اختلال در تعادل زیستی و انحطاط انسانی منجر شود. مورد مهمتری که البته بیراه هم نیست، مسائل اعتقادی است که جای بحث فراوان دارد. به این موارد باید تولید انسانهای مصنوعی بدون هویت، احساس، اخلاق و ارزش را نیز اضافه کرد؛ چیزی که میتواند حتی آینده بشریت را هم تهدید کند!
مزرعه کاشت آدم در کدام کشور است؟ آینده این فناوری چیست؟
مزرعه نوزاد انسان شرکت Ectolife اگرچه هنوز به مرحله تجاری و عملی نرسیده، اما استفاده از رحمهای مصنوعی در آن را میتوان یکی از پیشرفتهای علمی اما بسیار خطرناک در نظر گرفت که هویت انسانی را هدف میگیرد. در پاسخ به این سوال که اولین مرکز رحم مصنوعی جهان کجاست، باید بگوییم که ویدیوی منتشرشده و تصاویر این مزرعه کاشت نوزاد، تماما کامپیوتری بوده و فعلا در مرحله ایدهپردازی هستند و فعلا خبری از فعالیت رسمی نیست. هرچند، بعید نیست این پروژه در آزمایشگاههای زیرزمینی در حال پیگیری باشد.
رحم مصنوعی یک تکنولوژی نوظهور و در حال توسعه است که هنوز به سطح کاربردی و تجاری نرسیده است، اما با توجه به پیشرفت های علمی و فناوری، می توان انتظار داشت که در آینده، رحم مصنوعی به یک واقعیت ممکن و قابل دسترس تبدیل شود.