نکروز بینی در اثر تزریق فیلر
نکروز بینی یک عارضه بسیار پیچیده و می توان گفت نادر است که به دلایل مختلفی ایجاد می شود. در صورت ابتلا به نکروز بینی، بافت های داخلی بینی به دلیل کمبود خون رسانی دچار تخریب شده و به تدریج از بین می روند. این وضعیت نه تنها از نظر ظاهری بسیار ناخوشایند است ؛ بلکه می تواند عوارض بسیار جدی و خطرناک نیز برای فرد به همراه داشته باشد. در این مقاله به طور کلی به بررسی علت نکروز بینی، علائم نکروز بینی و روشهای درمان نکروز بینی پرداخته ایم ، همراه ما باشید.
نکروز بینی چیست؟
به صورت کلی نکروز، به معنای مرگ بافت های بدن به دلیل کمبود اکسیژن و خون رسانی گفته می شود. زمانی که جریان خون به بینی مختل شود یا قطع گردد، سلول های این ناحیه دچار مرگ شده و بافت ها شروع به تخریب می کنند. این وضعیت به ویژه در افرادی که تزریق فیلر نامرغوب یا غیر اصولی انجام دادهاند، رخ می دهد. برخی از مهمترین راه های پیشگیری از نکروز بینی عبارت اند از:
انتخاب پزشک با تجربه : یکی از اصلی ترین اقدامات پیشگیری از نکروز بینی، انتخاب پزشک ماهر و متخصص است که بافت های بینی را به درستی اصلاح کرده و از تکنیک های صحیح استفاده نماید.
پرهیز از تزریق ژل یا فیلر نامرغوب : تزریق ژل و فیلرها به بینی باید توسط پزشک و در شرایط کاملا بهداشتی انجام شود. علاوه بر آن می بایست از ژل یا فیلری برای تزریق بینی استفاده کنید که تایید شده و کاملا مرغوب باشد
رعایت دستورات پزشکی: پس از انجام عمل جراحی بینی، یا تزریق فیلر ، می بایست دستورات و توصیه های پزشک به خوبی رعایت شده تا از مشکلات و عوارض های احتمالی جلوگیری شود.
علت نکروز بینی
علتهای بروز نکروز بینی می توانند بسیار گوناگون باشند و به دلایل مختلفی ایجاد شوند. در ادامه به بررسی مهم ترین عوامل نکروز بینی می پردازیم:
جراحی بینی: انجام عمل جراحی بینی، می تواند باعث کاهش جریان خون به بینی و در نتیجه ایجاد نکروز شود (بسیار نادر). اگر جراح به طور دقیق و با دقت به مراقبت از بافت های حساس بینی نپردازد، خطر احتمال بروز نکروز وجود خواهد داشت.
مصرف برخی داروها و مواد مخدر: استفاده از داروها یا برخی مواد شیمیایی خاص که به کاهش جریان خون منجر می شوند، می تواند به عنوان یکی از عوامل بروز نکروز بینی مطرح باشد.
تزریق ژل یا فیلر به بینی: تزریق مواد مختلف از جمله ژل ها و فیلرها در بینی ممکن است به صورت ناخواسته منجر به انسداد عروق و کاهش جریان خون گردد. اگر این تزریق ها توسط افراد غیرمتخصص و بدون رعایت نکات مراقبتی و ایمنی انجام شود، احتمال نکروز بینی در آنها بسیار زیاد خواهد بود.
علائم نکروز بینی
- شناخت به موقع علائم نکروز بینی می تواند به تشخیص زودهنگام این عارضه کمک کرده و احتمال موفقیت در درمان نکروز را افزایش دهد. علائم اولیه شامل موارد زیر هستند:
- درد شدید: یکی از اولین نشانه های نکروز، درد شدید و غیرقابل تحمل در ناحیه بینی است. این درد ممکن است به مرور زمان افزایش یافته و به اطراف بینی نیز گسترش پیدا کند.
- تورم و تغییر رنگ پوست: در مراحل اولیه نکروز، پوست بینی شدیدا متورم و قرمز می شود. با پیشرفت بیماری، رنگ پوست به طور تدریجی به آبی، بنفش و در نهایت به سیاه تغییر می کند. (در اثر مرگ بافت )
- از دست دادن حس بویایی: این علامت به دلیل آسیب به سلول های بویایی بینی ایجاد می شود. از دست دادن حس بویایی می تواند به صورت موقتی یا دائمی باشد.
- بروز زخمها و از بین رفتن بافتها: با پیشرفت نکروز، بافت های بینی به تدریج از بین رفته و زخم های عمیق و گسترده در ناحیه بینی ایجاد می شوند. زخم های ناشی از نکروز می توانند منجر به بد شکلیهای دائمی و شدید روی ظاهر بینی شوند.
- ترشحات بدبو: با تخریب بافت ها و ایجاد عفونت، ترشحات بدبو و چرکین از بینی خارج شده که می تواند نشانه ای از عفونت شدید در بافت های داخلی بینی باشد.
مراحل پیشرفت نکروز بینی
- نکروز بینی به صورت تدریجی پیشرفت کرده و معمولاً در سه مرحله اصلی قابل بررسی و شناسایی است که عبارت اند از:
- مرحله اولیه: در این مرحله، نشانه هایی از جمله قرمزی و تورم به همراه درد شروع وجود دارد. این مرحله اولیه ممکن است با دیگر مشکلات پوستی اشتباه گرفته شوند.
- مرحله دوم : در این مرحله، تغییر رنگ پوست به سمت بنفش و سیاه بیشتر شده و درد بینی نیز شدید تر می شود. همچنین، از دست دادن حس بویایی و بروز زخم های کوچک نیز در این مرحله مشاهده می شود.
- مرحله نهایی: در مرحله نهایی، بافتهای بینی به طور کامل و در صورت بی توجهی به درمان از بین رفته و زخم های عمیق و گسترده ایجاد می شوند. در این مرحله، خطر عفونت بسیار بالا بوده و می بایست سریعا تحت درمان و بررسی توسط پزشک قرار بگیرد.
درمان نکروز بینی
درمان نکروز بینی بسته به مرحله و شدت عارضه متفاوت هستند که برخی از آنها عبارت اند از:
- استفاده از داروها: در مراحل اولیه نکروز، داروهای ضدالتهاب و آنتیبیوتیک ها می توانند به کاهش التهاب و جلوگیری از عفونت کمک کنند. همچنین، داروهای بهبود دهنده جریان خون نیز ممکن است تجویز شده تا خون رسانی به بافت ها افزایش یابد.
- جراحی ترمیمی: در صورتی که نکروز به مرحله پیشرفته رسیده باشد، جراحی ترمیمی می تواند به اصلاح و بازسازی بافت های آسیب دیده کمک کند. در این روش از درمان نکروز بینی، از بافتهای سالم بدن برای ترمیم ناحیه نکروز استفاده می شود.
- تزریق پلاسما : این روش یکی از روش های جدید درمان نکروز بینی است که پزشک از پلاسمای غنی از پلاکت استفاده می کند تا فرآیند ترمیم و بازسازی بافت ها بهتر انجام شود.
منبع این مقاله: سایت دکتر قلعه باغی متخصص گوش ، حلق و بینی